onsdag 27 februari 2013

"Har du köpt passet på gatan?"

Polisen dubbelkollar om Yamina Wallin är svensk


Jakten på papperslösa har fått Yamina att vilja lämna Sverige.


Igår eftermiddag stoppades Yamina Wallin av polisen för andra gången på två veckor.
På kvällen twittrade en av hennes bekanta om senaste händelsen.
Jag bestämde mig för att söka upp Yamina och höra vad som hänt.

Första gången var i Vårby gård. Då protesterade två killar i artonårsåldern. Polisen svarade att de ”måste kolla bland er förortsbarn, det finns så många ungdomar här som inte har papper”.
Nu var Yamina på väg till jobbet som undersköterska.
Tisdag eftermiddag.
Hon hade precis passerat spärren i Slussens tunnelbanestation när kontrollanten ville se färdbeviset.
Irriterande, tyckte Yamina som redan hade bråttom till jobbet. Hon hade ju använt kortet för att ta sig igenom spärren, klart det var giltigt.

- Har du leg?
En polis som stått bakom kontrollanten klev fram.
Nej, inte igen. Skämtar du med mig. Min pappa har invandrat men jag är född här, tänkte hon.
Polismannen tittade på fotot, bläddrade, gick igenom varje sida.
Så vände han på passet mot Yamina och lade pekfringret på ”Födelseort/Place of birth”.
Yamina är född i Botkyrka.
- Du har inte köpt passet på gatan? frågade polisen. I de trakterna vet vi att det förekommer en del.
Yaminas tålamod var slut. Passet är gjort i Solna men tack för den rasistiska kommentaren, sa hon.
- Det är inte rasism, det kallas säkerhet, svarade polisen.

Nu ville Yamina ha tillbaka sitt pass och gå till jobbet.
- Nej, vi måste dubbelkolla att du är svensk, sa mannen och gick in i en polisbil.
En stund senare kom han tillbaka och räckte fram passet.
- Ja, du var ju svensk ändå.


YAMINA WALLIN:

 ”Blir likadant för tionde generationens invandrare”


”Jag har alltid varit stolt över att vara svensk. Jag är född här. Men nu vill jag flytta härifrån. Det vill många jag känner.
Nästan alla mina vänner har utländsk bakgrund, de är födda här men klassade som invandrare.
Som barn fick vi ofta höra att vi skulle bli sedda som svenskar när vi blev äldre. Men så blir det aldrig. Jag är 27 år. Det blir likadant för tionde generationens invandrare.
Jag har ingen tillit till Sverige längre. Det finns inget som gör mig stolt längre, inget som får mig att vilja kämpa för det här landet”.

Berättat för Federico Moreno


FAKTA
Reva (Rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete) är ett uppmärksammat projekt där Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården samarbetar för att bli mer effektiva när det gäller att verkställa utvisningar.
Sedan projektet inleddes har det blivit allt vanligare att polisen i Stockholm och Malmö kontrollerar om personer har rätt att uppehålla sig i Sverige.

Enligt Polisen får inre utlänningskontroller ”aldrig ske enbart på grund av en persons utseende, språk eller namn. En inre utlänningskontroll förutsätter en grundad anledning och objektiva omständigheter, till exempel spaningsuppgifter, den enskilde polismannens iakttagelser eller annan tillförlitlig information”.


-->
Bra läsning

48 kommentarer:

 1. Snälla Yamina, gör en anmälan: http://www.jo.se/sv/JO-anmalan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör en anmälan! Det är så sjukt, så får det inte gå till! Ju fler som anmäler desto bättre!

   Radera
  2. jag tycker att det funkar inte om Yamina ska anmäla!

   Radera
 2. Jag är "pursvensk" och har bott i Japan. Då jag bodde där var det obligatoriskt för alla utländska medborgare att ha ett så kallat utlänningsregistreringskort där det angavs var man bodde och eventuellt ställe där man jobbade eller gick i skolan. Reglerna har ändrats lite och numera har man ett folkbokföringskort.

  De fåtal gånger som jag stoppades av polisen kände jag mig inte alls kränkt. Det var förhöjd säkerhet just vid dessa tillfällen (minns sekten som släppte ut gift i Tokyos tunnelbana på 90-talet). Visst var det rätt så tydligt att jag inte var japan då jag hade ljusbrunt hår och blå ögon.

  Kände jag mig någonsin kränkt? Aldrig. Polisen gjorde ju sitt jobb och att dra fram kortet tog 10 sekunder.

  Vad är det för epidemi av kränkthet som råder? Först blir de som kontrolleras kränkta. När polisen kritiseras blir polisen kränkt. Kan någon väcka mig från mardrömmen?

  Lagstiftningen är så att polisen måste avvisa så kallade irreguljära migranter. De får inte gå på dem direkt utan att plocka plankare, som ju begår ett brott, kan vara ett bra tillfälle.
  I fallet ovan har polisen kanske begått ett fel om kvinnan hade använt sitt pendlarkort.
  Man bör kritisera lagstiftningen istället för polisen. Hur ska de gå till väga istället? Genomföra razzior i förorter där de misstänker att det finns irreguljära migranter? Det om något låter rättsvidrigt.

  Man måste acceptera det faktum att Sverige under tusentals år varit etnisk homogent och att de så kallade svenskarna under denna tid har fått gemensamma drag i sitt utseende. Så är det i alla länder som har haft ganska homogena befolkningar. De svenskar som har utseenden som kan påminna om så kallade irreguljära migranter har bör inte vara så tunnhudade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel

   Om vi fokuserar på det du läst (som du jämför med din vistelse i Japan) kan vi konstatera att:

   - Yamina är svensk, du är inte japan.
   - Yamina stoppas inte för att någon släppt ut gift i tunnelbanan. Hon stoppas för sitt utseende och blirmisstänkliggjord för att hon bor i en förort.

   Du skriver att man måste acceptera att Sverige varit etniskt homogent.
   Är det inte märkligt att det ska vara så svårt att acceptera att det finns mångfald i Sverige?

   Radera
  2. "under tusentals år varit etnisk homogent och att de så kallade svenskarna under denna tid har fått gemensamma drag i sitt utseende."

   Wow Daniel, då kan jag tala om för dig att jag är svensk, men inte så att jag är blond och blåögd. Vi går inte alla omkring och är blonda och blåögda i det här landet. Sedan undrar jag vad du menar med pursvensk - är du same då alltså, eller hur långt måste man gå tillbaka för att kalla sig detta?

   Håller med dig om att man generellt inte känna sig kränkt om man behöver visa ID. Men i det här fallet är det ju uppenbart att det strider mot polisens egna regler. Det är ju rent utav omöjligt att gå efter utseende om man vill hitta migranter som inte har tillåtelse att vistas här, då exempelvis en amerikan, australiensare eller nyzeeländare i Sverige lätt skulle kunna passera som svensk enligt dina "homogena mått mätt", eller hur?

   Kolla alla som plankar kan jag köpa, eftersom det i sig inte är en laglig handling.
   Men tjejen ovan har ju fasiken passerkort, pratar ursvenska och liksom... var i ligger anledningen att misstro hemme annat än i att hon kanske har ett inte så ursvenskt utseende?
   (som, som sagt inte alla svenskar har!)

   Radera
  3. Att ifråga någons pass äkthet är bra det skit, min dotter är mörkhyad uppväxt i SVerige men har ett icke svensk utseende, hon har inte passet på sig varje dag. Vilken svensk går med passet i väskan. Varför skall invandrare och ick infödda svenskar ha pass med sig. Det är sant att lagen är åt hellveet...men det är också känt att det finns en uttalad rasism inom poliskåren som tyvär tigs ihjälp och skyddas av högre leding och chefer, kårandan är viktigare, självklart tar dessa poliser sin chans med stöd av REVA. Sedan tror jag inte papperslösa barn eller ungdomar springer på tunnelbanan, plankare är ofta svenskar (planka.nu) som även jag som äldre stödjer och när inte pengarna räcker plankar jag också. Det måste finns andra metoder att lösa problemen med än en begynnande polisstat.

   Radera
  4. Om man skall stoppa och kolla någons identitet vem skall man då stoppa? En med blont hår och blå ögon eller en med mörkt hår och bruna ögon? Vid vilken "approach" får man bäst resultat?

   Radera
  5. Sverige har aldrig varit etniskt homogent. Ja, själva tanken att ett land skulle ha kunnat vara "etniskt homogent" i tusentals år är skrattretande, även om vi bortser från samerna, finnarna, tornedalingarna, romerna, tyskarna, holländarna, judarna, vallonerna etc, etc. Föreställningen om en gemensam "svensk" kultur är inte mer än några hundra år gammal -- det är en produkt av den moderna nationalstatens framväxt. Det är inte och har aldrig varit en korrekt beskrivning av Sverige, utan ett ideal som eftersträvats eller ett verktyg för att klassa ut de grupper som -inte- passar in i mallen. Det är alltså en från början rasistisk föreställning -- och som vi alla ser, så mobiliseras den än idag för samma rasistiska ändamål.

   Jag ska inte sitta här uppe i Norrland och diktera för er i Stockholm och Malmö hur ni ska göra, men det här vore verkligen rätta tillfället att dra igång en bred antirastistisk, medborgarrättslig rörelse som till exempel kunde bidra med ekonomiskt och juridiskt stöd till de som vill anmäla, kanske dra polisen inför rätta i EU som någon föreslog i SvD häromdagen (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kontroller-i-t-banan-brott-mot-folkratten_7945848.svd), och göra allt detta med stöd av den starka opinionen mot REVA-projektet som finns just nu.

   Radera
  6. Det handlar inte om hur man får bäst resultat. Vad är poängen med att ens ha ett rättsväsende om de inte följer lagarna?

   Alla svenskar skall behandlas lika av polisen, precis som alla ekonomiska klasser ska behandlar lika av polisen. Att bedriva planerad aktiv utfrågning av en viss del svenskar är att göra dessa till andra klassens medborgare. Oavsett om 1/10, 1/5 eller varannan frågad är illegal.

   Radera
  7. den förra kommentaren får mig osökt att tänka på 40-talets Tyskland...

   Du som skriver ovan har förhoppningsvis blont hår och blå ögon. Annars bör du färga håret och ta på dig blå linser så alla i din omgivning ser hur korkad du är och har en chans att ta avstånd.   Radera
  8. Bara lättkränkta stackare här verkar det som.

   1. Sverige fram till 1900-talet har i stort sett endast bestått av nordgermaner. Invandrare har i princip endast varit nordgermaner och de allra flesta har haft vissa utseendemässiga egenskaper. Invandring från länder utanför Europa kom först på 50-60-talen.
   Då skapas en föreställning om hur "medelsvensken" ser ut.

   2. Detta hör direkt ihop med vad jag skrev om Japan. Man har en föreställning om hur "medeljapanen" ser ut och en "medelsvensk" passar inte in där.

   3. Om ett svenskt par flyttar till Japan och blir japanska medborgare och likaså deras barn så är de tekniskt sett japaner, men de kommer ändå att ses som utlänningar. Detta på grund av de föreställningar om "medeljapanen" som alla har.

   Slutsats: föreställningen om "medeljapanen" eller "medelsvensken" är inte rasistisk. Visst kan man drabbas om man inte passar in i den. Problemet är inte de som kontrolleras fastän de är oskyldiga utan de som inte följer Migrationsverkets beslut och istället går under jorden.

   Radera
  9. Hej Dan

   Jag tycker att de flesta som kommenterar är sakliga och konkreta.
   Däremot uppfattar jag ofta en kränkt ton bland de som tycker att bilden av en svensk ska stanna vid hur det var för ett halvt sekel sedan. Eller ännu längre bak.

   Ska vi prata om nordgermaner? Om svear, jutar, trönder, gutar och daner?
   Du tar Japan som exempel. Finns ännu fler länder där det motsatta skett.

   Du verkar intresserad av historia.
   Om vi pratar om Migrationsverkets beslut så får vi inte glömma att det även tidigare i Europas historia funnits tider då folk av starka skäl tvingats gömma sig.

   Radera
  10. Hej Daniel, menar jag givetvis..

   Radera
  11. Varför jag tog upp det där med etnicitet var att jag skapa en deskriptiv bild snarare än en normativ. Gemensamma drag hos svenskar, norrmän, tyskar osv är vissa fysiska drag såsom litet pigment i hyn, ofta blå ögon osv.

   Det är därifrån som föreställningen om/bilden av den representative svensken, norrmannen osv kommer. Även om det inte längre ser ut så längre.

   Så jag försökte visa att historiska realiteter format bilden av "medelsvensken" och att den varit ganska konstant fram till för ett par årtionden.

   Visst finns det folk som behöver gömma sig men det finns också folk som gör sig av med allt för att starta ett nytt liv i ett land med bättre förutsättningar. Om man lånat pengar av t.ex. kriminella för att kunna köpa plats på flyktingsmugglares transporter så kan man ju inte komma tillbaka bara så där. Till arbetslöshet och fattigdom.
   Flyktingsmugglingen är gigantisk och smugglarna tar hutlösa summor. Dessa pengar måste lånas och det att inte kunna betala tillbaka lånen blir ett hot mot ens liv om man inte lyckas få uppehållstillstånd i t.ex. Sverige.

   Radera
 3. Jag skäms för Sverige. Jag har också en invandrad förälder men jag skulle aldrig bli stoppad så där, för jag är blond. Det är alltså ren rasism det handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är Mocambikansk medborgare, men född i Sverige. Blond och blå ögon. Jag har lever och arbetar här i Afrika sedan mer än 30 år. Här måste man också hålla koll på illegala invandrare. Självklart kollar man mig också emellanåt, men inte f-n ställer jag mig skriker "rasist" till poliserna när dom kollar mig, eller gapar om att dom har "kränkt" mig genom att kolla min identitet. Tvärtom så visar jag med stolthet mitt Mocambikanska ID-kort (som bara Mocambikaner får) och säger "bom trabalho!" (typ, "keep up that good job!") till poliserna när vi skiljs åt, och jag menar det, för dom gör sitt jobb och riskerar livet för att upprätthålla lag och ordning och därigenom skydda mig och alla andra!

   Radera
  2. Men herrejävlar! Det är ju, till att börja med, viss skillnad mellan Sverige och Moçambique. Sen att kolla leg på folk i ett land som varit härjat av krig och förödelse jämfört med att skamlöst jaga papperslösa "invandrare" i tunnelbanan i det mest inställsamma landet i världen.

   Det här är den enskilt mest skamsna och rasprofilerande aktion som den svenska polisen någonsin tagit del av. Sen att det göder rasism inom själva poliskåren är ju bara en "smärre" bi-effekt av detta. Polisernas omklädningsrum är väl precis som vilket hockey eller fotbollslags, det förekommer mängder av rasistiska gliringar som ingen bryr sig om för att "det är ju bara på skoj". Detta följer tyvärr med ut i fält också.

   Flyttade ifrån Sverige för ca ett år sedan, på grund av att jag inte stod ut med att hela tiden bli kränkt av diverse poliser och civilpoliser. Blev stoppad ungefär en gång i veckan med orden "Du ser lite påverkad ut och dina ögon är lite röda, du röker inte marijuana va?".

   Jag tycker att det är en skam att man ska behöva gå runt och känna sig kränkt för att man är ung eller invandrare. Speciellt inte av de som har tagit en viss position i samhället i ett yrke som finns till för att hjälpa människor.

   Heja sverige... right?

   Radera
  3. Och när poliserna frågar var du har köpt ditt förfalskade ID-kort, reagerar du inte då heller?

   Radera
 4. Hejsan.
  I faktarutan står det att kontrollerna blivit vanligare sedan REVA inleddes. Jag undrar över källan till detta och vad som egentligen avses så REVA inte varit igång mer än någon vecka och det lär inte finnas några siffror framtagna än.

  Mvh,

  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik

   Största ökningen av id-kontroller skedde i Skåne i fjor där Reva drivits som pilotprojekt, enligt siffror från Rikspolisstyrelsen.
   Nu pågår Reva i alla län. Id-kontroller i Stockholms tunnelbana har väckt en proteststorm.
   Ökningen är alltså en följd av reva där polisen fått i uppdrag av regeringen att effektivisera arbetet med att få ut personer utan uppehållstillstånd från landet.

   Radera
  2. Hej Federico,

   Tack för svar. Jag tycker att det snarare är ett informationsproblem som regeringen/polisen har på halsen. Information om vad REVA är, varför den görs och vart man kan vända sig med frågor. Typiskt på annonstavlor i kollektivtrafiken där kontrollerna görs. Inte raketforskning precis.

   Det jag sett på polisens egna postningar o förklaringar på FB (nej jag har inte läst alla så jag kan mkt väl ha missat ngt) är inga förklaringar om att det sker på stan o på alla möjliga ställen och inte bara i anslutning till färdmedelbeviskontroll i kollektivtrafiken.

   Information om att det har bedrivits som ett pilotprojekt tex hade varit värdefullt att få ut till allmänheten anser jag.

   Om fulsnutarna som gör fulkontroller vill jag helst inte yttra mig, jag får bara flashbacks till tiden för Norrmalmsgruppen :-/

   Tack för info :-)

   /erik

   Radera
  3. Här är en riktigt bra artikel till bakgrund av REVA:
   http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kristian-lundberg-om-id-kontroller-pa-gatan-vi-talar-om-manniskor?fb_action_ids=10151275494556487&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

   Radera
 5. Nästa steg är att mäta näsan och kolla om du verkligen är arier. Iaf om vissa får som de vill.

  SvaraRadera
 6. Förbryllande text frågade polisen om hon hade köpt passet på gatan" eller frågade polisen om hon köpt det på illegal väg i botkyrkatrakten? Ni säger saker som vittnesmålet inte säger.. Klart polisen måste göra sitt jobb och skicka hem flyktingar som inte har papper och är ILLEGALA, poliser jobbar för att inte ILLEGAL verksamhet skall finnas, tänk hur mycket svarta pengar det är i human trafficking. Om vi sätter ner foten (för en gångs skull) så kanske det kan minska pengaflödet till den organiserade brottslighet som drar nytta av människosmuggling. Och den som kommer på ett bättre sätt för polisen att jobba på för att ta fast papperslösa ILLEGALA flyktingar (vad flyr de ifrån? jag menar. Alla?), så är ni mer än välkomna att dela med er av arbetssättet som inte kränker de stackars misstänkta. Hugo heter jag, bor i ett utsatt område med HÖG invandring. Jag ser verkligheten, var bor ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur stoppas illegal invandring genom att polisen kollar folk om de är svenskar eller inte? Det är inte i Sverige problemet ligger, det är utanför våra gränser.
   Jag har skrivit kort om det här: http://wp.me/p3aumw-k

   Radera
  2. Hej Hugo (kallade dig Anonym i mitt förra svar men kom på att du skriver att du heter Hugo).

   Vad är förbryllande och vad menar du att ”vittnesmålet inte säger”?

   Oavsett vad du eller jag tycker om att papperslösa på flykt för sitt liv jagas (det är knappast människosmugglarna som stoppas) så skapar Reva starka reaktioner.

   I det här fallet handlar det om en svensk kvinna vars rätt att vara i Sverige blir ifrågasatt på grund av hennes utseende.

   Vad tråkigt att området där du bor är utsatt. Du får gärna mejla mig om hur det är utsatt, så kanske jag kan kolla upp det: federico.rodriguezmoreno@gmail.com.

   Jag bodde i Botkyrka tills jag var 24, har levt i Ronna och bor numera i Malmö.

   Radera
  3. Som jag ser det är ett av problemen att alla "med utländskt utseende" misstänkliggörs (och det enbart på grund av sitt utseende! Sen när var det okej att misstänkliggöra någon för sin hudfärg?), och att detta inte är speciellt lyckat då dessa människor redan idag har många fördomar riktade mot sig, har svårare att få lägenhet och jobb p.g.a. sitt efternamn osv osv. Fördomen om att denna person är en potentiell illegal invandrare läggs till alla de fördomar som redan finns (Och som man inte behöver kalla sig för rasist för att ha i sitt undermedvetna). Att dessa människor hamnar mer utanför i sina egna och andras ögon är verkligen inte vad vi behöver just nu.

   Detta är min personliga anledning till att jag tycker att REVA är åt skogen, det finns säkert många fler om du inte köper denna. :)

   Mhv
   Gunnar

   Radera
  4. Det slutar finnas pengar i illegal traffiking om man gör invandring legalt.

   Radera
 7. Jag är i en polisstat styrd av en diktator och aldrig har jag blivit stoppad på gatan för att visa ID-kort (jag är blond och bär inte slöja, så sticker ut ordentligt). Vid vägspärrarna visst, men det är en annan sak. Att Sverige ska kontrollera människor värre än militära diktaturer känns helt sjukt.

  Schysst inlägg Federico.

  SvaraRadera
 8. REVA är tyvärr dagens folkvalda regerings reaktion på SD:s framfart inom politiken, skulle de inte ha reagerat med REVA så riskerar de i framtiden att förlora många av väljarna till SD. Det är kanske en nödvändig åtgärd att förhindra SD:s framfart, de är ju med och leker nu oavsett om vi gillar det eller inte.
  Det är tråkigt att det är så många människor som vill fly från sitt land, undan krig. Vi borde lägga mer tryck på våra politiker att se över Sveriges utrikespolitik, att göra mer för att förhindra krig i andra länder, då kanske människor inte vill fly från sina länder där de har sitt hem, familj och vänner och oftast mer sol =), för att komma till ett någorlunda främlingsfientlighet och kallt Sverige. Jag har än vän som arbetar med att integrera flyktingbarn, och historierna som han har berättat får håret att resa sig, de har lämnat föräldrar och syskon för att fly undan krig, vissa har inga föräldrar eller syskon kvar. De kommer till Sverige klängandes fast under långtradare, barn. Jag tycker att utrikespolitiken inte diskuteras tillräckligt under valkampanjer, i dagsläge är kandidaternas utrikespolitik lika viktigt för oss Svenskar som deras inrikespolitik. Ha bättre koll på vad vi gör utanför våra gränser, kräv mer!

  SvaraRadera
 9. Det här gör mig ledsen att läsa, väldigt ledsen och tom.

  SvaraRadera
 10. För det första är det inte olagligt att fly med t.ex. falska papper, det kan tom vara enda sättet för vissa att ta sig ut levande från vissa länder. Det är konstigt hur fort en del vill glömma hur Raoul Wallenberg räddade alla de där judarna från SD:s klor. Förlåt, SS hette de visst på den tiden.

  För det andra så har jag bl.a. bott i Jordbro, Märsta, Väsby och på Malmvägen i Sollentuna och ju fler invandrare, ju lugnare var området, men det får man väl inte säga i det här jävla landet längre utan att riskera att "assimileras" av rasisternas PK-brigad. Värst var det bland white trashet i Märsta, där var det skottlossning och mordbränder varje vecka. I Sollentuna var det lugnt och tyst.

  För det tredje så strider Reva mot en hel rad lagar, regler och konventioner. Det är bara att vägra visa papieren bitte, anmäla och spöa skiten ur dem i rätten.

  SvaraRadera
 11. Att yamina blivit kränkt av poliser gör mig arg. Men det är ändå nåt jag väntar mig av en organisation som har som jobb att förfölja människor.
  Debatten i sådana här trådar gör mig ännu argare. det är som att det plötsligt är nån slags tävling om hur "svensk" man ska va för att få vara ifred. Och eftersom Yamina hade ett pass så är hon inte skyldig till att inte vara svens, och först då blir man ett offer för polisens jakt på papperslösa. De som inte har något pass då?
  De som inte gjort något annat än att befinna sig här, och blir jagade för det. Är inte de offer? fattar mig inte på alla ni som gör skillnad på människor som legala och illegala.
  Det är människor vi pratar om. personer. vad för skillnad gör ett pass i människovärde?
  Tydligen all skillnad i det här landet. både för polisen och för en hel del folk som klappar sitt samvete när de försvarar de som har pass, och vänder ryggen till dem som inte har.
  Kallar dem illegala, eller irreguljära invandrare. stämplar dem som människor utan värde. som vi bara ska bli av med. Utan att ens veta vem det är.
  Om inte det är rasism och fascism så vete fan vad som är det.
  Att folk skickas ut enligt lagen gör lagen rasistisk, och även er som uttalar ert stöd till denna. Oavsett hur väl ni menar.
  låt oss få ett slut på polisens inhumana jakt, ingen människa är illegal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Låt oss få ett slut på polisens inhumana jakt"

   Är Svenska polisens inhumana jakt är lika hemsk som Röda khmererna jakt på vietnameser, laotier, utbildade och troende?

   Är Svenska polisens inhumana jakt är lika hemsk som Josef Stalins Sovjetunion medans dom jagade oliktänkare?

   Är Svenska polisens inhumana jakt är lika hemsk som Folkmordet i Rwanda när hutuextremister jagade tutsier?

   För mig så låter en identitetskontroll som en VÄLDIGT human "jakt".

   //A.J.

   Radera
  2. Har läst några trådar här ovan. Är det inte lite väl lätt att ta till uttryck som RASISM och KRÄNKT. Snart så har dom orden förlorat sin mening. Bara för att vi inte är vana vid att polisen kollar upp vår identitet så här frekvent, så blir det ramaskri.
   Om vi vänder på frågan (angående polisens jobb). Vilka människor skall dom fråga om id-handlingar, om dom nu skall kolla upp detta. Speciellt om det är så att de som är papperslösa kommer ifrån en specifik region av jordklotet.

   Eller skall jag oxå skrika rasism/kränkt när jag måste visa id, t.ex vid körkortskoll?

   Det är väl lika olagligt att vara papperslös, som att inte ha körkort för att köra bil. Eller?. Vi har väl regler för detta.

   Radera
 12. Jag vill bara göra ett litet inlägg angående en kommentar högre upp om vem som är "pursvensk".

  Jag är pursvensk. 100% svensk.

  Född här, uppvuxen här, svenskt medborgarskap, svenska som modersmål, firar jul, påsk, sjunger "Ja må han/hon leva..." när nån fyller år, "hava nagila" när nån ber mig sjunga nåt helt spontant, älskar julskinka, kebab och potatismos.
  En av mina favoritfilmer är Sällskapsresan. En annan Spelman på taket.
  Jag har gått i svensk grundskola, i svenskt gymnasium, har (än så länge) ca 40 hp och kommer få fler.
  Svensk mamma, svensk morfar. Ungersk mormor, litauisk pappa. Morfars mamma var dansk, mormors pappa var polsk, mitt släktnamn på pappas sida kommer från Vitryssland medan mitt släktnamn på mammas sida är ett namn på en svensk växt.
  Jag är jude, firar chanukka, pesach, rosh hashana, är bar mitzvad och omskuren.
  Har röstat i 4 riksdagsval.
  Har en svensk flickvän med samiska rötter. Jag har släkt i nordamerika, sydamerika, asien, och europa (dock inte afrika såvitt jag vet).

  Jag är pursvensk. 100% svensk. (Och 100% jude och 100% påbrå)
  Och mestadels stolt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. pursvensk är det fulaste ordet jag vet. verkligen det fulaste och jag skäms för folk som använder det. själv är jag lika mycket svensk som du, men även som en nära vän till mig vars båda föräldrar kommer från iran. Det som avgör är vad man känner sig som.

   man kan vara 100% svensk samtidigt som 100% iranier. ens identitet borde ingen annan än en själv få bestämma.


   / 100% svensk, 100% göteborgare, 100% gay, 0% rasist.

   Radera
  2. Är det ingen som förstår ironi? Jag skrev inom citattecken eftersom jag tog begreppet från journalisten Ulf Nilson.

   Jag ser dig ovan som pursvensk. Troligtvis polisen också varför du även om du plankar slipper visa ditt ID för dem.

   Varför är alla så lättkränkta av ord?

   Radera
 13. Vi måste kalla dessa metoder för vad de är: uttryck av apartheid.
  Skillnad görs i handling på personer med "annorlunda", i detta fall "utländskt" utseende.

  Jag ska till Stockholm om två veckor och om jag ser någon polis utföra dessa kontroller har jag bestämt mig för att vänligt men bestämt försöka prata med vederbörande om vi gemensamt kan gå till dennes chef och be denne ifrågasätta i sin arbetsbeskrivning hur det kan vara okej att vi inför apartheidmetoder i Sverige. Vi som ser och inte agerar har också ett ansvar.

  SvaraRadera
 14. Det är förjävligt! Värt att nämna är att det inte är polisernas fel som bara försöker göra sitt jobb enligt högre makts order. Däremot så behövs denna koll på något sätt, men inte såhär. Det är fel tillvägagångssätt.

  Rickard Olsson, du får jätte gärna skriva sådär (i ditt mittenstycke) men jag tror inte att speciellt många kommer tro dina ord. Tror av egen erfarenhet att det inte skett på så många ställen.

  Magnus Jansson, sluta att på egen hand bredda definitionen av rasism. Det gör mig förbannad. Och det är inte konstigt att näthatet existerar ibland.

  SvaraRadera
 15. Sverige har adrig varit etniskt homogent, det är bara skitsnack. När gruvorna kom igång i Uppland kom det hit valloner, som har släktingar här än idag. Vi har invandrare från hela Europa. Och sen har vi invandrare från länder utanför Europa. Så har det alltid varit.

  Själv är jag jäkligt glad att jag är blond och blåögd eftersom jag nästan aldrig har med mig varken ID-kort eller pass. Tycker polisens agerande i tunnelbanan är förkastligt. Alla ni som blivit orättfärdigt stoppade i tunnelbanan, jag hoppas att ni fortsätter vara stolta över att vara svenskar, för det ÄR ni!!!

  //Femte generationen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver inte vara 100% eller 0%. Verkligheten är inte binär. När jag skrev "etniskt homogen" så menade jag att invånarna i princip alltid haft liknande egenskaper i sitt utseende. Vi har inte haft några med enkla ögonlock som östasiater har. Vi har inte haft några med stark pigmentering som i Afrika.
   Detta på grund av människornas anpassning till förhållande i Europa.

   Jag borde skrivit Nordeuropa men tyvärr så brukar jag överskatta folks tolkningsförmåga.

   Radera
 16. Men hörni. När blev det ett brott att planka? Så många säger att polisen får kolla plankare, men inte andra, eftersom plankare har gjort sig skyldiga till brott.. Men vad är då brottsrubriceringen? Jag tror inte plankning är en lagöverträdelse, man bryter ingen lag i lagboken, utan bara en regel hos SL. Det är SL som bestämmer bötesbeloppet, inte lagen. SL´s kontrollanter ser till att de egna reglerna efterlevs.
  Såattee, jag tror polisen står för lagbrotten här.

  SvaraRadera
 17. @Åsa

  BrB 9 kap. 2§
  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.HTM

  Brottsrubriceringen är m.a.o. bedrägligt beteende.
  Jag ser det som snatteri av en tjänst. Det är väl inget konstigt? Logiskt. Detta är så uppblåst så det blir löjligt. I just detta enskilda fall, om det nu stämmer, så verkar ju polisen ha gjort fel. Annars är det ju inte så att polisen stoppar vem som helst som inget gjort och begär id-koll, det är inte okej!

  Mvh

  SvaraRadera
 18. Det finns många med makt som inte borde ha det - kanske dags för lite "omplaceringar"!

  SvaraRadera
 19. Men det är ju just det de gör, stoppar folk som inget gjort på grundval av deras utseende. De får inte stoppa någon bara för att denne ser "utländsk" ut, och det vet de. Men det betyder att de istället hittar på ett godtyckligt skäl, ex. Plankning. Vilket vi och polisen vet bara är ett svepskäl, alltså kvarstår grundproblemet, de stoppar folk enbart baserat på "utländskt" utseende. Jag vänder mig emot detta av flera anledningar:

  1. Beslutsfattarna och direktiven uppifrån sanktionerar rasism.

  2. Polisen löser inte särskilt många brott, fokusera på det istället för att jaga fok i tunnelbanan. De som kommer hit och begår brott kommer då åka fast också, om polisen konentrerar sig på att lösa brott istället.

  3. Vad ska de börja kontrollera härnäst? Jag vill inte leva i ett samhälle som ska kontrollera sina medborgare innan de gjort sig skyldiga till något.

  4. Det här är ett utslag av New Public Managent, makthavarna har bestämt att si och så många ska ut härifrån per år, klart polisen måste jaga för att uppfylla direktiven. Men vad är polisen till för egentligen? Jaga dem som begår riktiga brott, inte illegala invandrare.

  5. Det är människoovärdigt och förnedrande att jaga människor som kommer hit från svåra situationer. Nej, alla kanske inte flyr från krig och förföljelse, men många flyr från fattigdom och svåra levnadsvillkor. Att ta risken att ta sig till ett annat land på illegal väg kräver ett visst mått av desperation, sedan jagas och förföljs de av svensk polis i tunnelbanan istället. Ingen människa är illegal.

  6. Jag vill inte leva i någon slags apartheidregim där det görs skillnad på folk och folk. Vad är nästa steg på den nu inslagna vägen? Utvecklingen är i mina ögon skrämmande.

  7. Så bara för att SD tagit sig in i riksdagen måste de andra politikerna börja publikfria till deras väljare? Istället borde de ju stå upp för demokrati, jämlikhet och lika rättigheter för ALLA, som motpol till SD.  SvaraRadera
 20. Jag är "osvensk". Kvartsdansk och halvengelsk - definitivt inte "pursvensk". Men det är aldrig någon polis som skulle stoppa mig eftersom jag har blek hy och blå ögon.

  För er som inte fattar problemet så är det detta det handlar om. Att vissa personer trakasseras på grund av sitt utseende. Det spelar ingen roll att du är svensk och laglydig, om du ser utländsk ut stoppas du ändå.

  SvaraRadera