lördag 9 mars 2013

Polis: "Reva för tankarna till Stasi"

Om jakten på papperslösa och vad som händer poliser som vägrar Reva.


Efter att jag tjatat om en intervju i två veckor fick jag till slut grönt ljus idag. 
Så här säger en polis i Skåne, som vill vara anonym, om...

Reva och känslan av polisstat
”För tankarna till Stasi”
- Det är så uppenbart att man går efter människors utseende. Det för tankarna till Stasi och ger känslan av en polisstat.
- Vi poliser bör gå i bräschen för att hjälpa till att integrera folk istället för att göra dem mer slutna.

Kontrollerna i Stockholm
”Det har varit uttalat”
- I Stockholm har riktlinjen varit tydlig, det har varit uttalat, det är inte Sven Svensson som stoppas när man gör en räd i kollektivtrafiken. Det är folk som bott här i generationer och adopterade.

Att jaga papperslösa
”Det är hjärtskärande”
- Självklart måste vi jaga folk som är här illegalt. Jag har själv varit med om det. Vanligtvis har vi kommit till en lägenhet av en annan anledning och sedan insett att de är här illegalt.
- Ofta handlar det om en hel familj med barn. Det är hjärtskärande. Man kan tycka vad man vill om Migrationsverkets arbete men man vet inte vart man måste skicka de här människorna. Utlänningspolisen jobbar ofta efter tips.

Poliser som vägrar Reva
”Kortsiktigt inte bra för karriären”
- Spontant känner jag att vi ska koncentrera oss på människor som begår brott. Inte konfrontera och kontrollera folk på jävligt svaga grunder.
- Ett problem är att de poliser som vägrat göra kontrollerna blivit omplacerade. Kortsiktigt är det inte bra för karriären men när allt det här lagt sig kommer säkert fler gå ut offentligt och berätta att de vägrade Reva.

Cykelkontrollerna i Malmö
”Förstår om folk tror polisen jagar flyktingar”
- Jag är inte insatt i cykelkontrollerna som görs i Malmö men jag kan förstå om folk tror att polisen jagar flyktingar. Stoppas bara folk som har utländsk bakgrund kan man undra vad det är frågan om.

Vägra visa id
”Då får man hitta på något”
- Leif GW (Persson) har rätt när han säger att folk ska vägra visa id. När vi ber folk identifiera sig har vi kommit till en brottsplats där det finns vittnen eller personer som är skäligen misstänkta för misshandel till exempel. Det är en helt annan grej.
- Det finns inget stöd i lagen för att kontrollera folk slentrianmässigt, då får man hitta på något, kanske cykelgrejen i Malmö.

Löjligt att bli kränkt?
”Det är inte upp till dig”
- Jag hade en diskussion med en kompis som sa att kontrollerna inte är kränkande. Att det är löjligt. Han har inte utländsk bakgrund. Det är inte upp till dig, sa jag. Du kan omöjligen veta.
- Det är dumt att tycka till om saker som man aldrig varit med om eller ens kommer att vara med om.

Polisens ansvar
”Annars uppstår sånt som i Jugoslavien”
- Många poliser vågar inte ta diskussionen internt, andra gör det. Utryckningsenheten har haft ett generationsskifte, där finns rätt unga poliser som gärna diskuterar.
- En del menar att man inte ska skylla på polisen, men jag anser att man alltid måste kritiskt granska det man gör annars kan man gå och lägga sig, liksom. Annars uppstår sånt som hände i Jugoslavien och andra länder. Det finns alltid utrymme för att ifrågasätta det man gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar